h

Buurten in de Buurt: Molenbeek

20 oktober 2008

Buurten in de Buurt: Molenbeek

 Molenbeek

Op zaterdag 18 oktober jl. heeft de SP afdeling Sittard-Geleen, vergezeld door SP Tweede Kamerlid Emile Roemer, een bezoek gebracht aan het -nog altijd in aanleg zijnde- woongebied Molenbeek te Sittard. Tijdens dit bezoek werd huis-aan-huis aangebeld en werd bewoners gevraagd naar hun ervaringen binnen hun directe leefomgeving.

Op de website van het in aanleg zijnde 'Woongebied Molenbeek' staat het volgende te lezen:
"Molenbeek is de naam voor het nieuwe woongebied in de wijk Stadbroek binnen de gemeente Sittard-Geleen, dat door de gemeente Sittard-Geleen in samenwerking met Woonmaatschappij ZO Wonen wordt gerealiseerd. In de periode tussen 2005 en 2009 ontstaat hier na een herinrichting een nieuw en tegelijk herkenbaar woongebied. In Molenbeek wordt het schoon, veilig en aangenaam wonen. Eén ding staat nu al vast: Molenbeek wordt een buurt om trots op te zijn!".

 Molenbeek 02

Het bezoek van afgelopen zaterdagmiddag leerde ons echter dat de bewoners het wonen in Molenbeek nog lang niet als schoon, veilig en aangenaam ervaren en dat het zeker nog geen buurt is om trots op te zijn! De werkzaamheden rondom het realiseren van deze 'buurt om trots op te zijn', lijken al geruime tijd stil te liggen. Als gevolg hiervan leven de buurtbewoners temidden van grote braakliggende terreinen, met alle gevolgen van dien.

Als grootste probleem wordt het vele zwerfafval genoemd. De braakliggende terreinen liggen bezaaid met afgedankte apparaten, huisraad en huishoudelijk afval. Ook het onderhoud van voorzieningen als straatverlichting en bestrating laat ernstig te wensen over. Verder bestaat er veel onduidelijkheid over de voortgang van de herinrichting van het woongebied. Op de borden langs de weg staat te lezen dat de plannen eind 2008 gerealiseerd zullen zijn. Met nog ruim twee maanden te gaan lijkt dit een wel zeer ambitieuze planning! Tenslotte zijn er veel klachten over toezicht en veiligheid en het onderhoud van groen in de buurt. "Ruim een jaar geleden is hier vuile grond afgegraven. Ze zeiden toen dat de gaten die hierdoor ontstaan zijn, binnen een week dichgegooid zouden worden met schone grond. Nu, een jaar later, liggen er nog steeds enorme gaten van meer dan een meter diep. Men doet steeds beloftes, maar komt zelden iets na!", aldus een van de buurtbewoners.

U bent hier