h

Samenwerking bij wijkvernieuwing Sanderbout!

9 juli 2010

Samenwerking bij wijkvernieuwing Sanderbout!

Sanderbout
De bewoners van Sanderbout voeren al geruime tijd actie tegen de 'vernieuwing' van hun buurt. Gemeente, provincie en woningbouwcorporatie hebben plannen om de wijk flink onder handen te nemen, waarbij een groot aantal huizen gesloopt dreigen te worden. De bewoners mogen hun mening geven over deze plannen, maar nemen daar geen genoegen mee. En terecht! De bewoners willen namelijk een gelijkwaardige partij zijn in de voorbereiding van de plannen en hierbij hun eigen ideeën in kunnen brengen. Het gaat immers over hun eigen buurt!

"Bewoners voelen zich betrokken bij de kwaliteit van hun directe woonomgeving en nemen daarbij hun eigen verantwoordelijkheid". Bij de behandeling van de begroting in de gemeenteraad van Sittard-Geleen kwam de SP deze nieuwe doelstelling van het college tegen. Een prachtige doelstelling op papier, maar volstrekt waardeloos als niet omschreven wordt wat met 'woonomgeving' wordt bedoeld. Want in het geval van Sanderbout is het nu de vraag waar bewoners zich eigenlijk betrokken bij- en verantwoordelijk voor moeten voelen. Gaat het hier nu over hun eigen buurt of gaat het over de plannen die anderen voor hun buurt hebben gemaakt?

De SP diende tijdens de raadsvergadering een motie in, waarin ze het college opriep om in samenwerking met de bewoners van Sanderbout en ZO Wonen te komen tot een plan van aanpak voor de herstructurering, waarbij alle partijen gelijkwaardig participeren en waarbij bindende afspraken worden gemaakt. De motie werd helaas verworpen met 36 stemmen tegen en 1 voor. Hoewel men het een 'sympathiek idee' vond, zag geen enkele andere fractie de noodzaak om bewoners meer inspraak te geven over hun eigen buurt.

Gelukkig hebben we -naast een raadsfractie- ook een grote en minstens even belangrijke 'fractie' op straat! De SP is al een aantal keer wezen 'buurten in de buurt' in Sanderbout, en zal daar de komende tijd zeker mee doorgaan. Samen met de bewoners zullen we de gemeente Sittard-Geleen ervan moeten overtuigen dat de buurt van de bewoners is. En in het geval van Sanderbout zal de nieuwe doelstelling zeker worden gehaald: de bewoners zijn hier zeer betrokken en nemen hun verantwoordelijkheid!

U bent hier