h

Raad steunt SP: Gemeenteraad bepaalt regels 600-banenplan

1 juli 2013

Raad steunt SP: Gemeenteraad bepaalt regels 600-banenplan

Het plan 'werken met beperkte loonwaarde', beter bekend als het 600-banenplan, is sinds 1 januari 2013 door het college toegevoegd als gemeentelijke kerntaak, terwijl de Gemeenteraad hiervoor geen regels heeft bepaald nóch hier toestemming voor heeft gegeven. Al sinds de start van het 600-banenplan in 2011 heeft de SP de wethouder verzocht de regels hiervoor voor te leggen aan de gemeenteraad. Tijdens de raadsvergadering van 27 juni jl. heeft de gemeenteraad daartoe eindelijk unaniem een voorstel van de SP gesteund.

Medio 2011 is de gemeente Sittard-Geleen gestart met het 600-banenplan. Bijstandsgerechtigden werden hiermee verplicht om te gaan werken met behoud van uitkering. Een plan met grote gevolgen voor zowel de deelnemers als de lokale arbeidsmarkt. De SP vindt dat een baan beloond moet worden met een fatsoenlijk salaris en dat het 600-banenplan leidt tot verdringing op de lokale arbeidsmarkt. De gemeenteraad mocht echter geen kaders stellen voor dit nieuwe plan, waardoor we nooit grip kregen op de uitvoering en de gevolgen.

SP-raadslid Marleen van Rijnsbergen: "De Gemeenteraad is de baas in onze stad. Wij bepalen de regels en wij controleren of deze regels goed worden uitgevoerd en of ze de gewenste resultaten hebben. We mogen daarom ook nooit accepteren dat we door het college buiten spel worden gezet! Dat de Raad nu unaniem heeft besloten dat de kaders van het (voormalig) 600-banenplan toch door de Gemeenteraad moeten worden vastgesteld, is een overwinning voor de rechten van uitkeringsgerechtigden én een overwinning voor de lokale democratie".

U bent hier