h

Hoe sociaal is de sociale dienst van Sittard-Geleen eigenlijk?

30 mei 2005

Hoe sociaal is de sociale dienst van Sittard-Geleen eigenlijk?

Het komt herhaaldelijk voor dat mensen die een uitkering aanvragen, maandenlang moeten wachten op hun uitkering en dan uiteindelijk worden zoet gehouden met een voorschot ervan.
De mensen die tot nu toe bij ons hun beklag hebben gedaan, vinden het niet kunnen dat ze zolang (4 tot 5 maanden) op hun geld moeten wachten. Wij vinden dit ook niet kunnen en willen dan ook hiermee oproepen of er soortgelijks, maar ook andere ervaringen zijn met de sociale dienst van Sittard-Geleen.

Het zolang moeten wachten op een uitkering, soms wel 4 tot 5 maanden, wat is de reden hiervan? Wil men de aanvragers soms eerst gaan verplichten om te gaan werken bij vixia? Is de vixia niet een tewerkstellingplaats voor mensen met een indicatie, die niet op de normale arbeidsmarkt terecht kunnen komen? Is het menselijk om mensen maandenlang aan het lijntje te houden voordat ze antwoordt krijgen over hun aanvraag? Houdt men er wel rekening mee dat mensen ook nog moeten leven; tevens rekeningen moeten worden betaald? Dit alles lijkt mij reden om de gemeente Sittard-Geleen op hun verantwoording te wijzen om vooral ten dienste te zijn van de burger.

Wat de mensen die zich bij ons gemeld hebben wel vaker te horen krijgen is, of ze niet zolang geld kunnen lenen bij familie, vrienden of bekenden. Dit lijkt me toch wel de omgekeerde wereld. Na herhaaldelijk aandringen, met hulp van een advocaat desnoods, komt men meestal wel over de brug met voorschotten die de lading nog altijd niet dekken. Er wordt dan meestal volstaan met een voorschot dat van één maand betreft. Dit is na mijn inziens nog altijd niet voldoende en dient de sociale dienst conform na 8 weken uitsluitsel te geven over de toekenning en betaling van een uitkering. Dit gebeurt in de gevallen die bij ons bekend zijn dus niet.

Ongetwijfeld zijn er nog meer mensen die soortgelijke ervaringen hebben met de sociale dienst en nog steeds wachten op uitsluitsel dan wel het krijgen van een uitkering. We roepen hen, of anderen die er mee te maken hebben dan ook op om contact met ons op te nemen, zodat we de problematiek goed in kaart kunnen brengen en samen actie kunnen ondernemen.

Sinds de intrede van de WWB (wet, werk en bijstand), is het slecht gesteld met de uitvoering ervan, die de burger alleen maar nog meer tegen het harnas jaagt. Een beleid dat er op is gericht om mensen te dwingen om bij de vixia te gaan werken, ongeacht welke achtergrond ze hebben. Het koppelen van een uitkering aan het werken bij vixia, noem ik dan ook een soort koppelverkoop, waarbij de uitkeringsaanvrager geen recht van spreken meer heeft. De enige die hier wat aan verdient is vixia zelf, die dan beschikt over goedkope arbeidskrachten.

Het college en de gemeenteraad laten wat mij betreft ook steken vallen, door de beloftes niet na te komen die er zijn gemaakt in eerdere publicaties over het reilen en zeilen van de sociale dienst in Sittard-Geleen. De mensen in de kou laten staan is wat ze op dit moment vooral doen. Tijd om hier eens verandering aan te brengen, dames en heren politici van Sittard-Geleen.

U bent hier