h

Fusie Essent - Nuon: een slechte zaak

4 maart 2007

Fusie Essent - Nuon: een slechte zaak

De meeste provincies zijn nog steeds grootaandeelhouder van de energiebedrijven in Nederland. Maar voor hoe lang nog? De SP vindt dat de provincies deze aandelen moeten behouden, hoe lucratief de verkoop van deze aandelen op het eerste gezicht ook mag lijken. De provincies moeten hun invloed aanwenden om te voorkomen dat de tarieven nodeloos verhoogd worden en om het 'gegraai' van de topmannen een halt toe te roepen!

Dreigende kortsluiting
Essent en Nuon staan er beide om bekend dat ze weinig klantvriendelijk zijn en dat de dienstverlening vaak onder de maat is. Ze zijn telefonisch moeilijk bereikbaar, de wachttijden zijn lang en veel medewerkers zijn niet deskundig en kennen de lokale omstandigheden niet. Voor een deel zijn die ongemakken het gevolg van eerdere reorganisaties. Dat uit het samengaan van deze twee slecht functionerende bedrijven iets moois voort zal komen is niet erg waarschijnlijk. De fusie zal in ieder geval gepaard gaan met het verlies van 1.500 a 2.000 banen.

Energiesector in de uitverkoop
De steeds sterkere marktgerichtheid van energiebedrijven gaat hand in hand met zelfverrijking van de topmanagers en met bezuinigingen op arbeidskosten en service. Particuliere klanten en kleine bedrijven hebben daar geen baat bij. Met de Essent-Nuonfusie ontstaat er een machtsblok, dat in de toekomst mogelijk gaat fuseren met buitenlandse energiebedrijven. Zo zal de controle en zeggenschap vanuit de Nederlandse overheid over onze energie verdwijnen.

Slecht voor het milieu
Voor het klimaat en de toekomstige energievoorziening is het belangrijk dat er minder fossiele brandstoffen en meer alternatieve vormen van energieopwekking benut gaan worden. Dat vereist meer investeringen in kleinschalige en decentrale opwekking van duurzame energie. Het ontstaan van steeds grotere, op omzetgroei gerichte energiebedrijven zal die ontwikkeling eerder afremmen dan bevorderen.

Bent u tegen de megafusies in de energiesector?

Vindt u ook dat de energiesector in handen van de overheid moet blijven?

Stem dan op 7 maart SP: voor een blijvend en beter aandeel voor u in de energie!

U bent hier