h

SP schilderijen Toon Hermans horen thuis in Sittard

18 november 2007

SP schilderijen Toon Hermans horen thuis in Sittard

Op 25 november zullen een groot aantal schilderijen van Toon Hermans worden geveild door Veilinghuis Christie ’s in Amsterdam. Gezien het feit dat Toon een artiest van en voor het volk was en daardoor nog steeds als boegbeeld geldt voor Limburg in het algemeen en Sittard in het bijzonder, hebben de SP Limburg en de SP afdeling Sittard-Geleen onlangs het volgende persbericht verstuurd.

Persbericht

SP schilderijen Toon Hermans horen thuis in Sittard

De Statenfractie van de Socialistische Partij van de provincie Limburg en de SP afdeling Sittard-Geleen zullen zich gezamenlijk inspannen om de schilderijen van Toon Hermans voor Limburg te behouden. Tijdens de afgelopen statenvergadering hebben alle fracties van PS zich uitgesproken voor behoud van de schilderijen van Toon Hermans voor de provincie Limburg. Hiermee heeft de gedeputeerde Odile Wolfs van cultuur een belangrijke maar ook moeilijke opdracht meegekregen. De SP wilt de discussie omtrent een eventuele aanschaf en tentoonstelling in het Maastrichtse Bonnefantenmuseum of de dependance in Roermond beëindigen. Evenals de discussie of de werken wel kunstzinnig genoeg zouden zijn.

De SP statenfractie en SP afdeling Sittard-Geleen willen een stap verder gaan. De meest geschikte plaats voor de schilderijen van Toon Hermans is de gemeente Sittard-Geleen. Toon Hermans is geboren en getogen in Sittard. De SP is voor een gerichte aanpak waarbij de provincie wordt opgeroepen om een aantal kunstwerken te verkrijgen en in bruikleen te geven aan de gemeente Sittard-Geleen. De SP roept gedeputeerde Wolfs en Wethouder Berry van Rijswijk dan ook op om met een plan te komen vóór de geplande veiling op 25 november door Veilinghuis Christie ’s in Amsterdam. Op het moment dat werken van Hermans in particulier bezit komen is de totstandkoming van een tentoonstelling uiterst moeilijk.

Toon Hermans is nog steeds een artiest van en voor het volk. In alle lagen van de bevolking vond de cabaretier waardering. De SP is van mening dat Toon Hermans niet alleen een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het Nederlandse cabaret maar Hermans geldt ook als boegbeeld voor de provincie Limburg, Sittard en de culturele identiteit. Tentoonstelling van het werk van Toon Hermans in Sittard zou het meest recht doen aan de wensen van de vele fans. De keuze voor locatie is ondergeschikt; Museum Het Domein of de Stadsschouwburg Sittard. Voor Sittard zou het een uitstekende aanvulling zijn op het culturele aanbod en de collectie heeft absoluut een zuigende werking voor een cultureel bezoek aan de stad, het geboortehuis van Hermans, het standbeeld van Hermans en daarmee gepaard gaande spin-off. De SP zal zich zowel in de provinciale staten als gemeentelijk inzetten om plannen in deze richting te steunen.

Namens SP Statenfractie en Afdeling Sittard-Geleen
Daan Prevoo

U bent hier