h

Scholing, de basis van de SP - een verslag

7 april 2008

Scholing, de basis van de SP - een verslag

Tijdens de laatste ledenbijeenkomst bleek er bij de leden behoefte te zijn aan meer informatie over de achtergrond van de SP. Op 1 april kwam Thijs Coppus daarom naar Café Bloem in Sittard om avond scholing over de basis van de SP te geven.

Na een kort welkom van de voorzitter werd er begonnen met een kennismakingsronde. Er werd met name stilgestaan bij de redenen waarom men lid is geworden van de SP. Hieruit bleek dat de meeste mensen lid zijn geworden uit een stuk verzet, boosheid en onvrede met de manier waarop het nu gaat. Dit was voor een aantal mensen in 1972 ook de reden om de SP op te richten. De SP maakte zich toen al sterk voor de gewone mens en wilde ook weten wat er speelde bij die gewone mens. In de eerste jaren was de SP vooral actief in het zuiden van het land. Hun manier van werken bestond vooral uit actie voeren. In 1986 lukt het de partij niet om in de Tweede Kamer te komen, terwijl ze lokaal wel goed scoren. Het werd dan ook tijd om het begrip 'socialisme' inhoud te gaan geven en te kijken wat dit ook landelijk inhoud. In 1991 wordt dan ook het 'Handvest 2000' opgesteld. In 1994 komt de SP met de bekende leus: 'Stem tegen Stem SP', waarmee we voor het eerst in de Tweede Kamer komen. In 1999 komt de SP tijdens het partijcongres met 'Heel de Mens'. Hierin staat de kernvisie van de SP uitgelegd. En in 2006 kwam de SP als grote overwinnaar uit de Tweede Kamerverkiezingen met maar liefst 25 zetels!

Door al de landelijke politiek, dreigde de partij de lokale politiek een beetje uit het oog te verliezen. Vandaar het partijcongres eind 2007 met als thema: 'De Fundamenten Versterken'. Hierover komt Nico Heijmans op 22 april meer vertellen tijdens de ledenavond.


De basis van de SP berust op 3 kernpunten, namelijk Menselijke Waardigheid, Gelijkwaardigheid en Solidariteit. Alles wat de SP vindt en doet is terug te leiden naar deze 3 begrippen. Onder Menselijke Waardigheid verstaat de SP onder andere dat mensen recht hebben op goede zorg en een minimum bestaansinkomen. Ook is het belangrijk om respect te hebben voor elkaar. Met Gelijkwaardigheid wordt onder meer bedoeld dat mensen gelijke kansen krijgen en dat er geen discriminatie plaatsvindt. Maar we zijn niet allemaal gelijk en daarom moeten we ook zorgen voor Solidariteit. Indien nodig moeten we elkaar ook helpen zodat ieder op zijn manier zijn leven kan inrichten.


Tijdens deze avond werden er regelmatig voorbeelden uit de praktijk aan de orde gesteld. En na afloop werd er nog verder gediscussieerd. Kortom een informatieve maar ook een actieve en motiverende avond! Het bestuur wil deze scholingsavond 2 keer per jaar laten plaatsvinden. Mocht je interesse hebben, hou dan de agenda in de gaten!

U bent hier