h

SP Stein en Sittard-Geleen aan de poorten van Vixia

20 oktober 2008

SP Stein en Sittard-Geleen aan de poorten van Vixia

Het advies van de commissie van oud-minister Bert de Vries (CDA) voor de sociale werkvoorziening (Wsw) is asociaal. “Als het aan De Vries ligt, worden arbeidsgehandicapten met een uitkering verplicht om te werken voor minder dan het minimumloon. Daarmee worden werknemers gestraft voor hun handicap”, aldus Paul Lempens. Met deze boodschap stonden SP'ers uit Stein en Sittard-Geleen maandagmorgen en -middag aan de poorten van Vixia.

We deelden pampletten uit met duidelijke taal:

• Als iemand werkt naar vermogen, moet hij/zij daarvoor gewoon betaald krijgen. De SP zegt dus: Handen af van de CAO!

• Voor de WSW-ers die nooit buiten het WSW-bedrijf zullen kunnen werken, blijft de sociale werkvoorziening met voldoende zinvol werk bestaan.

• De lange wachttijd moet voorbij zijn. De SP wil daarom dat grote werkgevers/bazen verplicht voor een deel WSW-ers in dienst nemen voor nuttig werk. Daarbij moeten ze meer hulp krijgen.

• De WSW is voor mensen met een handicap, niet voor andere groepen.

• Bij ‘buiten’ werken moet heel veel verbeteren, want nu is het vaak een puinhoop. Mensen zitten niet voor niets in de WSW!

• De SP wil dat het werk beter wordt aangepast aan de mensen en dat er betere werkleiders komen. Daarvoor moeten er onder andere kleinere groepen in de werkplaatsen komen. De WSW-er behoudt het recht op aangepast werk, waarbij rekening wordt gehouden met zijn of haar handicap. Het sociale moet voorop staan.

Het weerzien deed de Vixia-werknemers en ons goed:
"Good tot geer der waer zeet, ech klasse"
"Hie mot get gedaon waere"
"Ut is hie kloate"
"Ze doon mèr wat ze wille mit oos"

Alle verhalen nemen we weer mee in onze strijd om de Vixia-medewerkers met plezier hun werk voort te laten zetten.

U bent hier