h

SP wil Statenenquête Sporting Limburg

9 april 2009

SP wil Statenenquête Sporting Limburg

De SP heeft samen met de oppositiefracties van VVD, Groen Links, D66, Partij Voor De Dieren en SPD een verzoek ingediend om een onderzoek in te stellen naar de rol van de provincie in het fusieproces rondom Sporting Limburg.

Provinciale Staten heeft het recht op onderzoek in het kader van art. 44 van de wet RvO. De Oppositiepartijen maken nu gebruik van dat recht om helder te krijgen wat de rol van Gedeputeerde Staten, de Commissaris van de Koningin Leon Frissen en andere partijen in het fusieproces hebben gespeeld. Aanleiding zijn de tegenstrijdigheden die in het interpellatiedebat tijdens de Statenvergadering d.d. 3 april 2009 naar voor zijn gekomen alsmede in de brief van GS d.d. 7 april 2009 ‘Topvoetbal In Limburg’.

De gang van zaken rondom deze fusie roept vele vragen op. De aanvragers zijn van mening dat onvoldoende gebleken is of er mogelijk toezeggingen zijn gedaan van de zijde van de provincie die anders geïnterpreteerd zouden kunnen zijn. Daarnaast is de rol die diverse partijen en personen binnen en buiten de provincie in het fusieproces hebben gespeeld onduidelijk. “Wij hechten aan een transparante uitvoering van provinciaal beleid en de controlerende rol van Provinciale Staten. De imagoschade die mogelijk wordt berokkend aan de werking en de rol van Provinciale Staten als volksvertegenwoordiging is in het geding. Bovendien krijgen we de indruk dat er te veel halve waarheden zijn”: aldus woordvoerder Daan Prevoo.

De oppositiepartijen roepen ook de coalitiefracties van CDA, PvdA en PNL op om in te stemmen met de enquête. “Uit het onderzoek zal immers moeten blijken wat precies de rol van de Commissaris van de Koningin is geweest en of er nu wel of geen vooroverleg heeft plaatsgevonden tussen de coalitiepartijen voor instemming met de financiering. De uitkomsten kunnen diverse partijen voor eens en altijd vrijpleiten, als je niets te verbergen hebt stem je in”: aldus Prevoo. Op basis daarvan rekenen de aanvragers op steun van CDA, PvdA en PNL.

In de aanvraag verzoeken de fracties een commissie van minimaal 5 Statenleden in te stellen die het onderzoek verricht en aan de Staten rapporteert. Daarnaast verzoeken zij om extra ondersteuning van de griffie voor de uitvoering van dit onderzoek om dit zorgvuldig en binnen de kortst mogelijke tijd te kunnen uitvoeren.

U bent hier