h

De agent aan het woord in Sittard-Geleen

10 januari 2010

De agent aan het woord in Sittard-Geleen

 De agent aan het woord in Sittard-Geleen
Bijna negen op de tien politieagenten vindt dat zij onvoldoende in de buurt aanwezig zijn. Dit blijkt uit het SP-onderzoek 'De agent aan het woord' onder ruim 10.000 politieagenten. “Politiemensen worden voor zoveel verschillende projekten en diensten gepland dat er weinig tijd overblijft om "de wijk" in te gaan” aldus een van de respondenten uit Sittard-Geleen. “Door de leiding wordt het belangrijk gevonden dat alles op papier klopt. Er moeten voldoende wijkagenten zijn, maar de wijze waarop zij inhoud kunnen geven aan het wijkwerk is minder belangrijk”.

Slechts 9% van de ondervraagde agenten in Sittard-Geleen vindt dat hij zijn politiewerk naar behoren kan doen. 87,5% geeft aan binnen het werk veel te maken te hebben met bureaucratie. “We zijn voor een groot deel bezig met het afhandelen van lopende zaken, waarbij veel te veel administratieve "rompslomp" komt kijken. Gevolg hiervan is dat we de hele dag binnen zitten en bijna niet meer op straat komen.” Verder vindt 82% dat de korpsleiding niet weet wat er op straat gebeurt en klaagt 91% over een hoge werkdruk vanwege bezuinigingen, bureaucratie en een toenemend aantal taken.

Het Kabinet Balkenende wil 190 miljoen euro bezuinigen op de politie. Er moet echter niet bezuinigd, maar juist geïnvesteerd worden in de mensen die onze veiligheid waarborgen. “Ik begrijp niet dat een minister kan bezuinigen op de politie die staat voor veiligheid op straat. Dit kunnen we binnenkort echt niet meer bieden. We zijn vaak overal te laat omdat er te weinig personeel is”, aldus een van de ondervraagde agenten in Sittard-Geleen.

“Uit ons onderzoek blijkt dat agenten niets liever willen dan meer op straat zijn. Ze verzuipen in bureaucratie, bonnetjesschrijverij en werkdruk. En nu willen Balkenende en Terhorst ook nog eens 190 miljoen euro bezuinigen. Wij willen dat de Burgemeester alle sirenes richting het Kabinet laat loeien. Het uitkleden van de politie moet stoppen; de veiligheid is in het geding!”, aldus Marleen van Rijnsbergen, bestuurslid van de SP Sittard-Geleen. “We zullen dhr. Cox de resultaten van het onderzoek doen toekomen”.

Opmerkingen van de ondervraagde agenten in Sittard-Geleen:

Over de aanwezigheid van de politie op straat:

  • “De administratieve druk van politiemensen op straat is groot. Daar waar behoefte is aan politie op straat, worden politiemensen opgeslokt door afhandeling van zaken in de politiebureaus.”
  • “Ik ben van mening dat de administratieve druk het grote probleem is van de Nederlandse politie. Als je deze druk verlaagt zal de politiemens meer op straat zijn en minder in de politiebureaus.”

  • Over de toegenomen bureaucratie en werkdruk:

  • “Je moet voor een simpele diefstal een proces-verbaal typen, welke meer dan 2 uur in beslag neemt. Dit betekent vaak dat de verdachte, welke ondertussen gehoord wordt, eerder het bureau verlaat dan dat jij dat doet.”
  • “Daar er te weinig personeel op onze afdeling is en we te veel bezig zijn met administratief werk, blijven er belangrijke zaken liggen welke niet aangepakt worden. Naar mijn mening kun je het niet verkopen om belangrijke zaken te laten liggen. Voel me hier persoonlijk niet prettig bij, omdat ik me verantwoordelijk voel voor slachtoffers van misdrijven.”

  • Over het verbeteren van veiligheid in buurten:

  • “De politie moet weer politie worden en niet een pispaal van de maatschappij. Men moet weer kunnen optreden, waarbij men ziet dat de politie handelt en niet met zich laat sollen. Wanneer de burger ziet dat de politie optreedt, dan zal de burger sneller denken voor men iets doet en zal men de politie ook meer te hulp schieten bij een onderzoek.”
  • “De wijkagent moet worden ingezet in de wijk en niet op de noodhulpdiensten”

  • Over het politiebeleid van de regering:

  • “Ze weten niet waarover ze praten, zoals over vele dingen. De regering en ook de politieke partijen staan veel te ver van het volk af. Ze willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Ze pakken de politie allerlei "rechten" af en de plichten worden steeds meer.”
  • “Volgens mij staat de regering te ver weg van de politie-realiteit. Hogere leidinggevenden zijn daarnaast ook te zeer bezig met het sturen op cijfers en prestatiecontracten. Alles gaat over de rug van de politieman op straat.”

  • Over de motivatie:

  • “Ik vind het politiewerk nog altijd een van de mooiste beroepen. Echter de werkdruk en roosterdruk worden steeds groter. Ondanks de steeds groter wordende problemen en agressie heb ik het gevoel dat niemand achter ons staat. Zowel de leiding, de rechterlijke macht en de politiek. Ik krijg steeds meer het gevoel dat wij, als politie, verantwoordelijk zijn voor het gedrag van anderen.”
  • “Politiewerk past me als een jas. Het leukste is als je daadwerkelijk wat voor mensen kunt betekenen. Soms is een luisterend oor al genoeg.”

  • Agenten met vragen of opmerkingen kunnen hier terecht:politie@sp.nl of sittard-geleen@sp.nl.

    SP rapport: De agent aan het woord
    Onderzoek SP: bezuinigingen en bureaucratie bij politie leiden tot onveiligheid op straat
    Zuid-Limburgse agenten: werkdruk extreem, veiligheid in geding

    U bent hier