h

STUFI moet blijven!

30 april 2010

STUFI moet blijven!

STUFI moet blijven
Op donderdag 29 april waren ROOD jongeren uit Sittard-Geleen aanwezig op het Trevianum in Sittard, waar door leerlingen een politiek forum georganiseerd werd. Hierbij ging onder meer Harry van Bommel (SP) in debat over onderwerpen als de urennorm, drugsbeleid en integratie. De dreigende afschaffing van de studiefinanciering behoorde helaas niet tot de onderwerpen. Dit weerhield ons er uiteraard niet van om toch met petitielijsten aanwezig zijn en de meningen van (toekomstige) studenten te polsen.

"Een overgrote meerderheid van de aanwezige leerlingen vindt het plan voor het afschaffen van de STUFI en het instellen van een leenstelsel een belachelijk idee. Het is ook niet bepaald motiverend om te weten dat je na je studie opgezadeld wordt met de aflossing van een enorme lening" aldus ROOD-lid Rens Ruijters. "Studeren moet voor iedereen mogelijk zijn, niet alleen voor degenen die het kunnen betalen!". Er werden dan ook flink wat handtekeningen verzameld tegen het afschaffen van de STUFI.

Alles wijst er op dat de regering een einde wil maken aan de studiefinanciering. VVD, D66, PvdA, en GroenLinks willen allemaal van het huidige systeem af en de onderwijsraden VSNU en HBO-raad zijn ook voor de afschaffing. Daarmee dreigt de rekening van de crisis bij studenten neergelegd te worden. Een belachelijk plan! De toegankelijkheid van het onderwijs wordt regelrecht bedreigd. Studeren wordt als maar duurder, of het nou op de universiteit, op het HBO of op het MBO is. Uit onderzoek blijkt dat tenminste een derde van de jongeren niet zou gaan studeren als hij of zij alles moet lenen. Een goede opleiding volgen lijkt dus weer een voorrecht voor de rijken te worden.

Teken de petitie!

U bent hier