h

SP: rechtbank Sittard-Geleen moet behouden blijven

18 mei 2010

SP: rechtbank Sittard-Geleen moet behouden blijven

De SP vindt dat kleine rechtbanken, zoals die in Sittard-Geleen, behouden moeten blijven. Door centralisatie, schaalvergroting of reorganisatie verdwijnen steeds meer voorzieningen uit de regio, ver weg van de burgers die er gebruik van maken. Het kantongerecht in Sittard-Geleen is een van deze voorzieningen en dient daarom voor Sittard-Geleen en omstreken behouden te blijven.

SP-Kamerlid Jan de Wit vreest dat de toegang tot het recht lijdt onder het voornemen van Minister van Justitie Hirsch Ballin om binnen drie jaar 26 rechtbanklocaties sluiten. De Wit: “De minister plaatst de rechtspraak op afstand van de burger in plaats van die rechtspraak dichterbij te brengen. Met het sluiten van 26 rechtbanken zal het vertrouwen in de rechtspraak verder afnemen.”

Met de sluiting van 26 rechtbanken verdwijnt de rechtspraak voor een groot deel uit de regio. Een wet waarin dit wordt geregeld komt donderdag in stemming in de Tweede Kamer. De Wit verzet zich fel tegen de wet: “We leven in een tijd van crisis. Ontslagzaken, schulden en faillissementen zullen een voorspelbare toestroom aan zaken bij de rechtspraak laten zien. Alle aandacht moet er op zijn gericht burgers op tijd van een uitspraak te kunnen voorzien. Daar moet de prioriteit liggen de komende tijd en dan moet je niet 26 rechtbanken gaan sluiten en gaan reorganiseren.”

Hoorn, Den Helder, Hilversum, Tiel, Wageningen, Emmen, Gorinchem, Alphen aan den Rijn, Delft, Oldambt, Helmond, Boxmeer, Heerenveen, Sneek, Heerlen, Sittard-Geleen, Terneuzen, Venlo, Brielle, Middelharnis, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Harderwijk, Doetinchem, Deventer en Steenwijkerland. Al deze rechtbanken zullen binnen een paar jaar worden gesloten. Voor de SP staat voorop dat de toegang tot het recht voor de burger moet worden gegarandeerd. Dit geldt ook voor toegankelijkheid van locaties in de regio. De Wit: “Rechtspraak dicht bij de burgers is belangrijk. De SP wil sluiting voorkomen maar andere partijen laten het gewoon gebeuren. De PvdA kan de mond vol hebben over rechtspraak in de wijken maar heeft geen problemen met het sluiten van 26 regionale rechtbanken. Wat zijn zulke woorden dan waard?”

U bent hier