h

SP dringt aan op leegstandsverordening

4 december 2010

SP dringt aan op leegstandsverordening

Leegstand en verkrotting
Sittard-Geleen wil maatregelen nemen tegen de oprukkende leegstand van panden binnen de gemeente. Een goed initiatief volgens de SP, maar de aangekondigde maatregelen zijn zeer vrijblijvend. "De nota tegen leegstand en verkrotting is een leuk begin, maar geeft nog niet de indruk dat de gemeente écht werk wil gaan maken van dit probleem", aldus SP fractievoorzitter Marleen van Rijnsbergen. De SP heeft het gemeentebestuur tijdens de commissievergadering van 2 december jl. dan ook gemaand zo snel mogelijk met een leegstandsverordening te komen.

De wet 'kraken en leegstand', die onlangs in Den Haag is vastgesteld, biedt gemeenten -zij het minimaal- een aantal mogelijkheden om leegstand aan te pakken. Zo krijgen zij de mogelijkheid een leegstandsverordening vast te stellen, waarin onder meer een meldingsplicht voor eigenaren van leegstaande panden kan worden opgenomen. Ook kan een gemeente bij langdurige leegstand gebruikers voor een pand voordragen, die de eigenaar moet accepteren. In de huidige nota van de gemeente Sittard-Geleen is slechts sprake van een meldpunt leegstand op -min of meer- vrijwillige basis.

Ook de mogelijkheid om leegstaande huizen, waaronder huizen die langdurig in de verkoop staan, tijdelijk te kunnen verhuren moet volgens de SP veel meer onder de aandacht worden gebracht. Hiervoor is een vergunning nodig van de gemeente. Wethouder Geenen heeft de SP toegezegd dit op de gemeentelijke website duidelijk onder de aandacht te brengen.

U bent hier