h

Gemeente moet kosten ID-kaart automatisch terugbetalen

12 september 2011

Gemeente moet kosten ID-kaart automatisch terugbetalen

Op vrijdag 9 september j.l. besloot de Hoge Raad dat gemeenten geen geld meer mogen vragen voor een ID-kaart en dat mensen die de afgelopen 6 weken een identiteitskaart hebben aangeschaft de kosten hiervan terug kunnen krijgen. Op de website van de gemeente Sittard-Geleen staat nu te lezen dat de kosten van de ID-kaart alleen terugbetaald worden als mensen een bezwaarschrift indienen. De SP is van mening dat deze procedure niet nodig is en dat mensen gewoon automatisch hun geld terug moeten krijgen.

"Het plan van de gemeente is veel te omslachtig. Het veroorzaakt een hoop bureaucratische rompslomp en is bovendien niet erg klantvriendelijk. Mensen moeten een bezwaarschrift indienen, wat vervolgens in behandeling moet worden genomen en moet worden beoordeeld. De kosten hiervan zouden wel eens hoger kunnen zijn als het bedrag wat bespaard wordt doordat niet iedereen een bezwaarschrift indient. Dit zou simpelweg opgelost kunnen worden door mensen gewoon automatisch hun geld terug te betalen", aldus SP-raadslid Marleen van Rijnsbergen.

Een aantal gemeenten, waaronder de gemeenten Raalte, Capelle aan de IJssel en Amsterdam, hebben inmiddels besloten de reeds betaalde leges voor mensen die de afgelopen periode een ID-kaart aangeschaft hebben, terug te betalen. De betrokkenen in kwestie krijgen hier automatisch bericht over van de gemeente. Van Rijnsbergen heeft aan het college van B en W voorgesteld het voorbeeld te volgen van deze gemeenten en het geld terugbetalen zonder dat de mensen erom hoeven te vragen.

U bent hier