h

SP: kies voor inhoud, niet voor verpakking

18 november 2011

SP: kies voor inhoud, niet voor verpakking

De gemeente Sittard-Geleen moet stoppen met het kost wat kost vasthouden aan oude plannen en projecten. In plaats daarvan moeten er duidelijke keuzes gemaakt worden. Keuzes die niet alleen gaan om beton en baksteen, maar vooral om mensen. Keuzes die niet alleen gaan om de mooie buitenkant, maar die juist de binnenkant versterken. Keuzes die niet alleen de meest kwetsbare groepen raken, maar waarbij de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Want uiteindelijk maken mensen de stad en is het niet de mooie verpakking, maar de inhoud die telt!

Op 10 november werd in de gemeenteraad van Sittard-Geleen de programmabegroting 2012 besproken. Een zogeheten 'beleidsarme' begroting, waarbij wederom geen duidelijke keuzes gemaakt werden. "Dit college doet aan sneeuwschuiverpolitiek. Het schuift besluiten voor zich uit en begeeft zich hiermee op glad ijs. Het creëert een stad met een mooie buitenkant, maar zonder ziel. Een mooie verpakking zonder inhoud. Want in plaats dat er geïnvesteerd wordt in versterking, zoals in het coalitieprogramma beloofd, gaat het nog steeds om cosmetische oplossingen. Er is nog steeds geen concreet plan voor de oprukkende leegstand in de stadscentra en de uitvoer van de plannen voor cultuur laten nog steeds op zich wachten. Hierdoor blijft het Laagland in onzekerheid, om over de plannen rondom het poppodium maar te zwijgen. Als het poppodium een parkeergarage zou zijn, was het immers allang geregeld!" aldus SP fractievoorzitter Marleen van Rijnsbergen.

De SP hekelde de plannen van het college om via het 600-banenplan te bezuinigen over de ruggen van uitkeringsgerechtigden. "Het 600-banenplan, waarbij uitkeringsgerechtigden op basis van loonwaarde naar de arbeidsmarkt worden gedreven, blijkt helaas geen plan wat draait om mensen. Nee, het is gewoon een ordinaire bezuinigingsmaatregel over de rug van kwetsbare mensen in onze gemeente! Deze 600 mensen worden verplicht aan de slag gezet, zonder dat daar een fatsoenlijk salaris, fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en een perspectief op een échte baan tegenover staat!" aldus van Rijnsbergen. "Het college heeft dit 600-banenplan opgenomen in de 20 ombuigingsmaatregelen met 'geen noemenswaardig maatschappelijk effect'. Maar dit is allesbehalve waar! Het is niet waar dat er 600 banen zullen worden gecreëerd en het is ook niet waar dat dit geen noemenswaardige maatschappelijke gevolgen heeft".

Tenslotte deed de SP, vooruitlopend op het bezuinigingsdebat in 2012, alvast een bezuinigingsvoorstel. "De komende maanden zal er hard bezuinigd moeten gaan worden. De gevolgen hiervan zullen alle inwoners van Sittard-Geleen keihard gaan raken. De SP wil dat de gemeenteraad daarbij ook naar zichzelf kijkt en stelt voor om de vergoedingen voor raads- en commissieleden vanaf 1 januari te verlagen met 20%. Dit levert jaarlijks een bedrag van zo'n €120.000,00 op", aldus van Rijnsbergen. Afgezien van de fractie Focus was echter geen enkele fractie bereid hiertoe bereid.

De SP heeft uiteindelijk als enige fractie niet ingestemd met de programmabegroting 2012. Van Rijnsbergen: "Deze plannen zijn niet ónze plannen, deze begroting is niet onze begroting. Het college maakt geen keuzes en laat kwetsbare groepen op een laffe manier de spits afbijten bij de bezuinigingen. Dat is voor de SP ontoelaatbaar en reden om tegen deze begroting te stemmen".

Lees de volledige inbreng van de SP

U bent hier