h

SP pleit voor excuses aan Molukse gemeenschap

17 april 2012

SP pleit voor excuses aan Molukse gemeenschap

foto
Bij de herdenking van de executie van voormalig RMS-president Chris Soumokil op 14 april j.l., heeft SP fractievoorzitter Emile Roemer bepleit dat Nederland excuses maakt aan de Molukse gemeenschap. Hij sluit daarmee aan bij de oproep van de Leerdamse burgemeester Molkenboer die meent dat de overheid de Molukkers excuses moet maken voor de kille ontvangst die zij kregen bij hun komst naar Nederland. In een aantal gemeenten met een grote Molukse gemeenschap, zoals in Sittard-Geleen, hebben gemeenteraadsfracties van de SP inmiddels voorgesteld het voorbeeld van Leerdam te volgen.

Afgelopen zaterdag hebben zo'n driehonderd Molukse motorrijders meegereden in de Peringan Ride Out, een tocht door het zuiden van Nederland. De start van de tocht, met deelnemers uit het hele land, vond zaterdagochtend plaats in Geleen. De tocht voerde via onder andere Venlo, Venray en Gennep naar Vught, waarbij onderweg Molukse wijken werden aangedaan om ter plekke één minuut stilte te houden. Zij deden dit ter ondersteuning van de jaarlijkse Hari Peringatan op 12 april, een herdenkinsdag waarop stil wordt gestaan bij de dood van voormalig president Soumokil van de Republiek der Zuid Molukken.

In 1951 kwamen circa 12.500 Molukkers naar ons land. Zij kregen een dienstbevel van het Koninklijk Nederland-Indisch Leger (KNIL) om te vertrekken, nadat Indonesië onafhankelijk was geworden. Na trouwe dienst aan het koninkrijk werden de Molukkers bij aankomst innNederland echter meteen ontslagen. Ze werden ondergebracht in krappe barakken en moesten met zeer weinig rondkomen. De Nederlandse regering heeft tot op heden nooit haar excuses aangeboden voor deze uiterst kille ontvangst van de Molukkers in Nederland. De SP pleit er voor dat Nederland de Molukkers excuses moet maken en heeft het college verzocht hier bij de landelijke overheid op aan te dringen.

U bent hier