h

Vervang open geisers in huurwoningen!

27 januari 2013

Vervang open geisers in huurwoningen!

Via de media vernam de SP het treurige bericht dat afgelopen zaterdag een drietal bewoners van een appartement in de Wagenaarflat in Geleen in het ziekenhuis zijn opgenomen met een koolmonoxidevergiftiging, veroorzaakt door een defecte geiser. Omwonenden, die in hun appartement gebruik maken van dezelfde geisers, maken zich grote zorgen en zijn een handtekeningenactie gestart om er bij ZO Wonen op aan te dringen snel actie te ondernemen.

De SP deelt de zorgen van de bewoners van de Wagenaarflat. "De Tweede Kamer en de Minister hebben zich uitgesproken voor het vervangen van open verbrandingsinstallaties, zoals de geisers in Geleen. Terecht, want deze apparaten veroorzaken 10 tot 15 sterfgevallen en enkele honderden opnames in ziekenhuizen per jaar", aldus SP raadslid Marleen van Rijnsbergen.

De gemeente heeft weliswaar in de relatie huurder-verhuurder geen directe invloed, maar kan haar contact met de verhuurder wel aangrijpen om aan te dringen op een oplossing. Bovendien heeft de gemeente wél een directe verantwoordelijkheid ten aanzien van de volksgezondheid en levensgevaarlijke situaties die zich in wijken kunnen voordoen, zoals in het geval van open verbrandingsinstallaties. De SP wil weten in hoeveel huurwoningen in Sittard-Geleen nog open geisers hangen en heeft de wethouder gevraagd er bij de woningbouwcorporaties op aan te dringen dat deze apparaten zo snel mogelijk worden vervangen. Van Rijnsbergen: "De SP zal zich er hard voor maken dat deze gevaarlijke open verbrandingsinstallaties snel verdwijnen uit Sittard-Geleen."

U bent hier