h

SP kiest eigen koers

8 mei 2014

SP kiest eigen koers

Afgelopen  dinsdag is het nieuwe college van Sittard-Geleen geïnstalleerd. De SP maakt hier geen deel van uit en zal de komende vier jaar in de oppositie plaatsnemen. "Er wordt de komende jaren voornamelijk geïnvesteerd in stenen, niet in mensen. Dat is niet de koers die de SP voor ogen heeft in Sittard-Geleen", aldus SP-fractievoorzitter Marleen van Rijnsbergen. 

 

Coalitievorming en coalitieakkoord

Na de verkiezingen heeft de grootste partij - het CDA - het voortouw genomen in de coalitie-onderhandelingen en met alle andere partijen een één-op-één-gesprek gevoerd. Hierin heeft de SP aangegeven wel samen met het CDA te willen bouwen aan een nieuwe impuls voor Sittard-Geleen en de sociale zekerheden voor haar inwoners voor de komende jaren te garanderen. Dat gesprek verliep goed, maar het CDA koos ervoor om eerste met het GOB een basisakkoord te schrijven. In dit basisakkoord werd het beleid van het CDA en GOB voor de komende vier jaar duidelijk.

Waarom de SP geen deel uitmaakt van de coalitie?

Het CDA heeft wel het gesprek gevoerd met de SP, maar daarna niets meer van zich laten horen. Vervolgens is alleen met het GOB naar het beleid voor de komende jaren gekeken. Het vorige week gepresenteerde basisakkoord bleek een vaststaand stuk te zijn zonder ruimte voor inbreng van andere partijen. De belangrijkste punten uit het SP-programma waren niet opgenomen in het basisakkoord en de inbreng van de SP werd dus ook niet (meer) gewaardeerd. De SP wil géén deel uitmaken van een coalitie, waarin we niet serieus genomen worden en géén inhoudelijke inbreng is geweest. Het CDA en het GOB kiezen dus niet voor de winnaars van de verkiezingen en laten het signaal van de kiezer links liggen.

Waarom de SP niet instemt met dit coalitieakkoord?

In dit coalitieakkoord staan een aantal zaken (aantrekken bedrijven tbv werkgelegenheid, versterken stadscentra) waar de SP mee in kan stemmen. Maar de belangrijkste punten voor de SP worden niet benoemd. De aankomende decentralisatie van jeugdzorg, wmo en werk komt helemaal in het teken van burgerparticipatie te staan. De bijbehorende bezuinigingen worden rechtstreeks doorgeschoven naar de burgers. Dus géén beleid vanuit de gemeente, maar de burgers moeten zelf de problemen, die gaan ontstaan, oplossen, waarbij burgerparticipatie voorop staat. Actief burgerschap kan echter niet van bovenaf opgelegd worden, maar ontstaat door maatschappelijke betrokkenheid. Om sociale ongelijkheid tegen te gaan moeten er goede voorzieningen en goed beleid komen. Maar in dit basisakkoord wordt zelfs voorgesteld nog meer te bezuinigen op sociale instellingen. De sociale zekerheid wordt daarmee afgebroken en de gemeente wordt gedegradeerd tot een facilitaire dienst.

Het ontbreekt het CDA en het GOB aan ambitie en visie voor de toekomst. Alleen het winkelhart en evenementen worden hierin aangegeven als profilering voor Sittard-Geleen.
Wij missen in dit akkoord ook enig beleid op o.a.: armoede, (sociale) woningbouw, milieu, veiligheid, ouderen en duurzaamheid.

Conclusie

De SP pleit al jaren voor wijkgericht werken en het serieus nemen van de eigen inbreng van de burgers. Maar de SP vindt dat hierbij niet de verantwoordelijkheid van landelijke bezuinigingen bij de burgers neergelegd moet worden. De gemeente moet daarin zorgdragen en beleid maken voor haar inwoners.
Daarnaast is dit coalitieakkoord geen investering in de toekomst en daarom een gemiste kans voor Sittard-Geleen en met name voor haar inwoners om de komende jaren zorg, leefbaarheid, veiligheid, werk en inkomen zoveel mogelijk te garanderen.
De SP zal de komende jaren in de oppositie pleiten voor een menswaardig, gelijkwaardig en solidair Sittard-Geleen.

Reactie toevoegen

U bent hier