h

SP Sittard-Geleen sluit zich aan bij Burgercomité "Stop Tihange!"

6 april 2017

SP Sittard-Geleen sluit zich aan bij Burgercomité "Stop Tihange!"

Foto: SP

Gisteravond was er met zestig mensen een mooie opkomst in het gemeenschapshuis de Baandert in Sittard om op initiatief van GroenLinks Sittard-Geleen een burgercomité op te zetten. De SP Sittard-Geleen heeft zich hier uiteraard ook bij aangesloten.

De avond begon met een inleiding van Peer de Rijk van WISE Nederland. Deze inhoudelijke inleiding over het gevaar van kernenergie in het algemeen en de risico's van Tihange in het bijzonder was een goede opfrissing. Zo blijkt er in de officiële rampenplannen in België slechts rekening te worden gehouden met het gebied in een straal van 10km rondom de reactors en is de atoomlobby in dat land hard bezig om wederom 10 jaar langer de reactors open te houden na 2025. Let wel, reactors die al waren afgeschreven in 2015!

Hierna sprak Gert-Jan Krabbendam over hoe GroenLinks hierbij betrokken is geraakt en waar zij zich ook hard voor maken. Zo is er inmiddels een decentrale opslag van jodiumpillen, een belangrijk element voor de hormoonhuishouding, maar ook een die bevattelijk is voor radioactiviteit. Een kleine maar niet onbelangrijke stap. Voor de rest bleek er bij vragen in de provincie en diverse gemeenteraden vooral géén rampenplan te zijn in het geval van een kernramp bij Tihange.

De avond werd afgesloten door Rob Hoenen van Milieufront die uiteen zette hoe de actie op 25 juni vorm gaat krijgen. In de komende twee maanden werden al wat data gegeven voor ludieke acties waar de "grote actie" ook verder zal worden aangekondigd:

  • Op 23 april vindt er een demonstratie in Luik plaats.

  • Op 5 mei (onder voorbehoud) is er de voetbalwedstrijd MVV-RKC, waar op ludieke manier aandacht wordt gevraagd voor 25 juni.

  • Op 7 mei zal er worden meegereden met de Tour Becquerel op fietsen die duidelijk "nucleair" zijn.

Hiernaast waren er ook meteen wat brainstorm suggesties uit de zaal. Zo vonden twee docenten van de Fontys elkaar en gingen praten over hoe ze de jongeren op school hiervoor konden mobiliseren. Ook werd Pinkpop besproken als een belangrijk moment om in heel korte tijd heel veel jongeren te bereiken.

Op 25 juni, de dag van de "grote actie", zal er namelijk een menselijke ketting worden opgezet van 90 kilometer lang, die zal lopen van Tihange, naar Luik, naar Maastricht en Aken. Door met tienduizenden mensen - mannen, vrouwen, kinderen, sportverenigingen, studenten en scholieren, vanuit België, Nederland en Duitsland - tegelijk een ketting te maken, kunnen we een duidelijk signaal afgeven: Tihange moet dicht!

Het is zaak dat we de komende twee maanden dus zoveel mogelijk mensen bewust maken van deze actie en, waar nodig, de gevaren van Tihange. Doe jij mee? Kijk dan op de website www.stop-tihange.org voor de details en actiemateriaal en verspreid het woord ook vooral. Tihange moet dicht!

 

Reactie toevoegen

U bent hier