h

Sluit Tihange!

16 juni 2017

Sluit Tihange!

Foto: SP
Afgelopen woensdagavond 14 juni organiseerde de SP een politiek café over de sluiting van Tihange in het MFC Sanderbout. Senator Bob Ruers van de SP, Armand Pinkaarts van het burgercomité Westelijke Mijnstreek en twee kameraden van Die Linke kwamen aan het woord.

Bob Ruers, al vele jaren actief voor de strijd tegen asbest en landelijk ook nauw betrokken bij de Tihange actie, was tevens dagvoorzitter en heette iedereen welkom op de prachtige locatie. Hij stak van wal met wat achtergronden over de reactoren. In 2005 was de oudste reactor eigenlijk al afgeschreven, maar blijft nu toch open tot minstens 2025. Dat is natuurlijk een compleet onacceptabele situatie. De SP is daarom voor sluiting van de centrales in zowel Tihange als Doel.

Foto: Juliet Boshouwers

Armand Pinkaarts was het hier erg mee eens, maar voegde eraan toe dat om zoveel mogelijk mensen op de been te krijgen, de acties zijn gericht tegen de specifieke "haarscheurtjes-reactoren" Tihange-2 en Doel-3. Hier is al veel over bericht in de media, maar zelden met een achtergrond waarom dat zo'n probleem is. De reactoren zijn namelijk van de zogeheten "tweede generatie" kernreactoren. Deze achterhaalde technologie, uit de jaren zestig en zeventig, heten pressurized water reactors. Dat betekent dat de nucleaire kern, het hart van de reactor, onder hoge druk staat, tot wel 155 keer de druk van de atmosfeer per vierkante meter van de reactor. De kern is vier meter breed en 13 meter hoog, het gaat dus om veel druk!

Foto: Juliet Boshouwers

En dáár zit de crux: in de afgelopen jaren zijn er in het omhulsel van de kern tot aan 3000 haarscheurtjes ontdekt (afgelopen week wéér 70 extra), waarvan de langste inmiddels 15 cm lang is. De angst is dus dat die scheuren op een bepaald kritisch moment de druk doen begeven in de reactor en leiden tot een ontploffing van de enorme druk. Nucleair materiaal zou over een groot gebied verspreiden, tot aan Groningen toe!

Foto: Juliet Boshouwers

Ook waren er nog kameraden uit Aken gekomen voor de avond. Andrej Hunko, lid van de Bundesrat voor Die Linke en Marika Jungblut, raadslid voor Die Linke in Baesweiler, nabij Aken, spraken allebei over de achtergronden vanuit een Duits perspectief. Zo is het namelijk dat Duitsland weliswaar hun eigen centrales definitief aan het sluiten is en grote vooruitgang maakt met groene alternatieven, maar aan de andere kant nucleaire brandstofstaven verrijkt in hun eigen nucleaire industrie en vervoert naar onder meer Tihange. Dit is uiteraard een vreemde positie voor een land die zichzelf graag op de borst klopt voor een atomausstieg, maar over de ontmanteling van deze nucleaire industrie is momenteel nog geen breed gedragen politiek draagvlak. Enkel Die Linke en de Grünen zijn hier consequente pletbezorgers voor.

Foto: Juliet Boshouwers

Na een aantal bijdragen en vragen vanuit de zaal werd de avond weer afgesloten. De SP zal komende zaterdag nog flyeren met de rest van het burgercomité om zoveel mogelijk mensen te mobiliseren. We zullen hiervoor staan op de markten in Sittard én Geleen vanaf 11:00 tot 14:00. 

Ook organiseert de SP landelijk bussen naar de mensenketting op de 25e. Op deze actiepagina kunt u daar meer informatie over terugvinden. Ook zijn er natuurlijk de bussen van het burgercomité zelfU kunt zich tot 20 juni opgeven hiervoor.

Kom mee met de bus! Laten we van deze actie een geweldig succes maken en de druk opvoeren, niet binnen maar vooral buiten de centrale, om deze voor eens en altijd te sluiten!

Reactie toevoegen

U bent hier