h

Proef met bijverdienen met behoud uitkering in Sittard-Geleen

25 april 2019

Proef met bijverdienen met behoud uitkering in Sittard-Geleen

Door minimaal twintig uur per week te werken maximaal 170 euro per maand bijverdienen boven op je bijstandsuitkering. Sittard-Geleen gaat hiermee experimenteren.

Aan de proef in Sittard-Geleen kunnen vanaf 1 juli, indien de raad het plan goedkeurt, honderd bijstandsgerechtigden meedoen. De deelnemers moeten 27 jaar of ouder zijn en een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Daarbij geeft de gemeente extra aandacht aan deelnemers die een huishouden met kinderen hebben.

Zinvolle arbeid

Bedoeling is uitkeringsgerechtigden die onvoldoende werkfit zijn om kans te maken op regulier werk toch ‘zinvolle arbeid’ te laten doen bij ‘maatschappelijke partners’, zoals wethouder Felix van Ballegooij (participatiewet, SP) dat noemt. Bijvoorbeeld door aan de slag te gaan in het groenonderhoud of bij bedrijfsonderdelen van Vixia. Een jobcoach helpt bij het ontwikkelen van vaardigheden die de kans op een latere baan vergroten.

Wie vrijwillig deelneemt kan zo maximaal 170 euro per maand bijverdienen boven op de bijstandsuitkering, maar jaarlijks niet meer dan 1700 euro. Wie doorstroomt naar een reguliere baan krijgt een premie mee van 800 euro. Deelnemers mogen maximaal anderhalf jaar met behoud van uitkering op deze wijze aan de slag gaan.

Stimulans

Van Ballegooij denkt met deze positieve stimulans meer effect te bereiken bij deze doelgroep.

Het project wordt gefinancierd door minder premies beschikbaar te stellen aan werkgevers, die mensen uit deze groep in dienst nemen. Volgens Van Ballegooij is het animo onder werkgevers om vacatures in te vullen met mensen die niet voldoende werkfit zijn, gering.

Reactie toevoegen

U bent hier