h

SP aan de poort bij VIXIA

21 oktober 2008

SP aan de poort bij VIXIA

Begin oktober bracht de commissie van oud-minister Bert de Vries (CDA) haar rapport over de sociale werkvoorziening (Wsw) uit. Het advies in dit rapport voor de Wsw is asociaal. “Als het aan De Vries ligt, worden arbeidsgehandicapten met een uitkering verplicht om te werken voor minder dan het minimumloon. Daarmee worden werknemers gestraft voor hun handicap”, aldus Paul Lempens. SP'ers uit de afdelingen Sittard-Geleen en Stein stonden maandagmorgen en -middag aan de poorten van Vixia om werknemers te informeren over de standpunten van de SP in deze.

Vixia

Aan de rechtspositie van bestaande Wsw-ers wordt niet getornd. Maar mensen met een arbeidshandicap die vanaf nu in de sociale werkvoorziening terechtkomen, moeten daar volgens de commissie geen functieloon meer voor krijgen, maar het minimumloon of zelfs minder, tot 91 procent daarvan. Lempens: “Dat is natuurlijk belachelijk. Iemand die werkt naar vermogen hoort gewoon een volwaardig loon te ontvangen, ook in de sociale werkplaats.”

Vixia

De SP-ers deelden vandaag pamfletten uit aan Wsw-werknemers met daarin een aantal heldere standpunten:

  • Als iemand werkt naar vermogen, moet hij/zij daarvoor gewoon betaald krijgen. De SP zegt dus: Handen af van de CAO!
  • Voor de WSW-ers die nooit buiten het WSW-bedrijf zullen kunnen werken, blijft de sociale werkvoorziening met voldoende zinvol werk bestaan.
  • De lange wachttijd moet voorbij zijn. De SP wil daarom dat grote werkgevers/bazen verplicht voor een deel WSW-ers in dienst nemen voor nuttig werk. Daarbij moeten ze meer hulp krijgen.
  • De WSW is voor mensen met een handicap, niet voor andere groepen.
  • Bij ‘buiten’ werken moet heel veel verbeteren, want nu is het vaak een puinhoop. Mensen zitten niet voor niets in de WSW!
  • De SP wil dat het werk beter wordt aangepast aan de mensen en dat er betere werkleiders komen. Daarvoor moeten er onder andere kleinere groepen in de werkplaatsen komen. De WSW-er behoudt het recht op aangepast werk, waarbij rekening wordt gehouden met zijn of haar handicap. Het sociale moet voorop staan.

  • Meepraten over de toekomst van de Wsw? Ga naar Wsw-plein of mail naar sittard-geleen@sp.nl.

    U bent hier