h

Graaiende Interimbestuurder Orbis moet opstappen

18 maart 2009

Graaiende Interimbestuurder Orbis moet opstappen

Interimbestuurder Van der Vorst van het noodlijdende ziekenhuis Orbis moet opstappen. Dit zegt SP-Kamerlid Henk van Gerven naar aanleiding van het bericht dat Van der Vorst rond de 600.000 euro krijgt, exclusief onkostenvergoeding, voor het reorganiseren van het ziekenhuis. Van Gerven: “Dit is aasgierengedrag, hoe durf je zo'n bedrag te incasseren terwijl er honderden ontslagen in het vooruitzicht liggen. Minister Klink moet hier ingrijpen en zowel het interimbestuur als de Raad van Toezicht onder curatele stellen.”

OMP

Het Orbisziekenhuis verkeert in acute problemen en heeft een geschat financieringsprobleem van 180 miljoen euro. Van der Vorst is aangesteld om het ziekenhuis te helpen bij de ingrijpende reorganisatie waarbij honderden mensen hun baan verliezen en gevreesd wordt voor de kwaliteit van de zorg. Van Gerven heeft de minister tevens gevraagd te kijken hoe deze problemen kunnen worden opgevangen, zonder dat dit ten koste gaat van de zorg of de banen.

Van Gerven spreekt er schande van dat de twee inmiddels vertrokken bestuurders aan wie de problemen zijn te danken ook nog gewoon op de loonlijst staan. Zij krijgen tot het eind van dit jaar hun salaris van respectievelijk 293.000 en 284.000 nog doorbetaald. Van Gerven: “Dit is buiten alle proporties en niet te rechtvaardigen. Een echtpaar dat na meer dan dertig dienstjaren in het ziekenhuis hun baan is kwijtgeraakt verkeren nu in onzekere toestand. De mensen die mede-veroorzaker van de problemen zijn, zijn nu echter verzekerd van een riant salaris. Onbegrijpelijk!”

Volgende week is er op verzoek van de SP een interpellatiedebat in de Tweede Kamer over de dreigende ontslagen bij Orbis. Daarin zal Henk van Gerven pleiten voor keiharde garantie van banen en goede kwaliteit van zorg. Er moet naar andere manieren gezocht worden om de financiële problemen op te lossen, aldus het Kamerlid.

U bent hier