h

Debat Tweede Kamer over situatie Orbis

1 april 2009

Debat Tweede Kamer over situatie Orbis

De Tweede Kamer debatteert op donderdag 2 april over de situatie bij Orbis. Bij het noodlijdende ziekenhuis in Sittard-Geleen dreigen honderden medewerkers ontslagen te worden, om een faillissement te voorkomen. De SP vind dit onacceptabel! SP-Kamerlid Henk van Gerven, die het debat aanvroeg, wil Klink ondervragen over dit zoveelste 'drama in de zorg'. Het dreigende ontslag is volgens hem een gevolg van de marktwerking in de zorg en een falend toezicht.

"Minister Klink heeft zich al gehaast te zeggen dat de overheid geen cent zal bijdragen aan de oplossing van de problemen. Toch heeft de overheid hier kilo’s boter op het hoofd. Het ziekenhuis van de 21e eeuw is er gekomen naar aanleiding van een prijsvraag uitgeloofd door voormalig minister Els Borst. Bovendien is in 2008 het vastgoed van de ziekenhuizen in Nederland geprivatiseerd. Waar voorheen de overheid de ziekenhuisgebouwen financierde, moeten ziekenhuizen dit nu zelf moeten bekostigen uit hun omzet. Naast Orbis leidt dit bij vele andere ziekenhuizen tot problemen", aldus van Gerven ["De Geldelijke Voorzienigheid", 30 maart 2009].

Ruim 2200 mensen hebben de oproep van de SP voor ingrijpen van de overheid inmiddels ondersteund met het plaatsen van hun handtekening. Iedere dag komen hier weer steunbetuigingen bij. Deze massale steun geeft aan dat mensen zich grote zorgen maken over de huidige situatie binnen Orbis. Van Gevren: "200.000 mensen in Midden-Limburg zijn op het ziekenhuis aangewezen. Een faillissement kan dus niet. Het wordt tijd dat minister Klink ingrijpt. Wie markt zaait kan dit soort excessen verwachten. Het bestuur moet onmiddellijk onder curatele worden gesteld en de overheid moet met waarborgen komen voor de financiering. We kunnen de zorg toch niet aan banken en dure adviesbureaus overlaten, die miljoenen euro’s incasseren ten koste van de zorg?".

U bent hier