h

SP ernstig bezorgd over situatie Orbis

13 mei 2009

SP ernstig bezorgd over situatie Orbis

Orbis
De SP maakt zich -na het herhaalde uitstel van de reorganisatie- zeer ernstige zorgen over een dreigend faillissement van Orbis. Noch de banken, noch het Rijk noch de Provinciale Overheid willen over de brug komen om de benodigde 20 miljoen euro, benodigd voor (re)organisatie binnen Orbis, bijeen te krijgen. Wanneer deze situatie voort blijft duren, dreigt nog dit najaar een faillissement voor het zorgconcern. De SP heeft daarom opnieuw kamervragen gesteld aan minister Klink.

Kamervragen van het lid Van Gerven aan de minister van Volksgezondheid, welzijn en sport over de problemen en het dreigend faillissement bij Orbis Medisch Centrum te Sittard-Geleen.

  • Wat is uw reactie op de berichten dat Orbis Medisch Centrum in Sittard-Geleen failliet dreigt te gaan en het sociaal plan is uitgesteld omdat noch de banken, noch het Rijk noch de Provinciale Overheid over de brug wil komen voor de organisatiekosten van 20 miljoen?
  • Bent u niet bang dat de hele zaak verder escaleert door de toenemende verontwaardiging bij de bonden en personeel vanwege het herhaalde uitstel van het sociaal plan?
  • Hoe beoordeelt u de uitspraak van de bestuursvoorzitter dat Orbis per maand nu een verlies van 2,5 à drie miljoen euro leidt en dat dit als er niets wijzigt tot een faillissement in het najaar leidt?
  • Vindt u niet dat een faillissement kost wat kost voorkomen moet worden in het belang van het behoud van de ziekenhuiszorg en overige zorg in de regio?
  • Kloppen de signalen dat de nood bij Orbis zo groot is dat nu ook handen aan het bed verdwijnen terwijl eerder was beloofd en ook aan u medegedeeld dat dit niet zou gebeuren? Zo ja, vindt u niet dat hierbij de kwaliteit van de zorg in het geding is? Zo neen, waarom niet?
  • Hoe beoordeelt u de rol van de zorgverzekeraar in deze kwestie? Stelt deze zich wel voldoende constructief op om de continuïteit van de zorg te garanderen?
  • Vindt u het een taak van de lokale overheid en/of provincie om bij te springen bij een sociaal plan?
  • Bent u nog steeds van mening dat een faillissement bij Orbis hoogstwaarschijnlijk vermeden kan worden. Zo ja, waarop baseert u dit optimisme? Bent u bereid het College Sanering te vragen onderzoek te doen naar de financiële situatie bij Orbis?
  • Is niet nu uw handelen geboden om het faillissement te voorkomen en te komen tot een goed sociaal plan zonder gedwongen ontslagen? Zo, neen, waarom niet? En wanneer dan wel?
  • Kunt u toelichten waarom U het antwoord schuldig moet blijven op mijn vraag wat de precieze relatie is tussen Boer & Croon en ABN-AMRO Fortis? Klopt het dat ABN-AMRO Fortis aandelen heeft van Boer & Croon? Zo ja, welk percentage van het totale aantal pakket aandelen zijn dan in bezit van ABN-AMRO Fortis?
  • Heeft u contact gezocht met Boer & Croon en ABN-AMRO Fortis om antwoord te krijgen op deze vragen?
  • Bent u bereid dit alsnog uit te zoeken. Zo neen, waarom niet?
  • Wilt u specifieker ingaan op de inkomens- en arbeidsvoorwaarden van de huidige Raad van Bestuur naar aanleiding van vraag 11? Als u op de hoogte bent van het feit dat er geen bonussen meer worden uitgekeerd, kunt u toch ook duidelijkheid verschaffen of de huidige Raad van Bestuur nog een auto van de zaak heeft ja dan nee? Zo nee, waarom wilt u die duidelijkheid niet verschaffen? Zo ja, wat is uw mening over de huidige beloningsstructuur in de moeilijke financiële situatie waarin Orbis verkeert?
  • U bent hier