h

Wie zorgt voor onze zorg?

14 mei 2009

Wie zorgt voor onze zorg?

Het Orbis-personeel zorgt voor zorg, maar wie zorgt voor hen? Wie zorgt ervoor dat zij de zorg en de ondersteuning kunnen blijven leveren die patiƫnten zo hard nodig hebben? Is het de Raad van Bestuur, die goed betaald wordt om plannen te maken, maar ze steeds niet tot uitvoer weet te brengen? Is het de overheid, die heilig gelooft in marktwerking en schaalvergroting in de zorg?

Op 16 maart presenteerde de Raad van Bestuur de reorganisatieplannen. Teneinde Orbis weer gezond te kunnen maken, zouden 700 Orbis-medewerkers het veld moeten ruimen. Een andere optie, een verzoek om garantstelling voor reeds verstrekte leningen, werd terzijde gelegd. Twee maanden later blijkt er echter nog steeds geen geld te zijn voor een sociaal plan en wordt de reorganisatie voor de tweede keer uitgesteld. Hoewel de klok voor Orbis begint te tikken en de onzekerheid voor de medewerkers ondraaglijk groot wordt, is een verzoek tot overheidssteun voor de Raad van Bestuur nog steeds geen optie. Blijkbaar zet men liever het voortbestaan van het zorgconcern op het spel en schoffeert men liever het eigen personeel, dan dat men de regering om hulp vraagt.

De overheid heeft, bij monde van minister Klink, inmiddels te kennen gegeven geen cent te zullen bijdragen aan een oplossing voor de problemen bij Orbis. Helaas heeft de overheid wel haar bijdrage geleverd aan het ontstaan van de problemen. Orbis is immers gestart met de realisatie van het ziekenhuis van de 21e eeuw, naar aanleiding van een prijsvraag van voormalig minister Borst. Bovendien is in 2008 het vastgoed van de ziekenhuizen in Nederland geprivatiseerd. Waar voorheen de overheid de ziekenhuisgebouwen financierde, moeten ziekenhuizen dit nu zelf moeten bekostigen uit hun omzet. Het moge duidelijk zijn dat dit voor Orbis een enorme last is.

Wie markt zaait, kan excessen zoals bij Orbis verwachten. Het wordt daarom hoog tijd dat minister Klink, die immers de eindverantwoording voor de zorg in Nederland draagt, gaat ingrijpen! 200.000 mensen zijn aangewezen op de zorg die door Orbis geleverd wordt. 550 medewerkers dreigen hun baan te verliezen. De klok tikt door, maar in plaats van kordaat op te treden laat men letterlijk en figuurlijk kostbare tijd verloren gaan...

U bent hier