h

Geachte heer Cox

19 juni 2009

Geachte heer Cox

Vandaag voerde de SP actie bij zorgverzekeraar CZ. De SP vindt het onacceptabel dat personeel en patiënten van Orbis en Atrium de dupe dreigen te worden van de grootheidswaanzin van de Orbis-top en de passiviteit van de landelijke overheid.

Om de landelijke overheid in beweging te brengen riep de SP de Burgemeester van Sittard-Geleen vandaag op om samen met zijn Collega-bestuurders in Parkstad en het Provinciehuis in actie te komen. In Heerlen deed de SP hetzelfde.

Sittard-Geleen, 19 juni 2009

Geachte Burgemeester,

Graag zou ik uw aandacht willen vragen voor een kwestie die van grote invloed is én zal zijn op de toekomst van álle bewoners van onze stad.

Orbis verkeert in zwaar weer. Al maanden verkeren personeel en patiënten in grote onzekerheid en er is nog altijd geen concrete oplossing voor de financiële malaise waarin het zorgconcern zich bevindt. De diverse oproepen van de SP aan het kabinet en -in het bijzonder- aan minister Klink hebben er tot dusver niet toe geleid de overheid tot actie te manen. Zowel zorg als werkgelegenheid binnen Sittard-Geleen staan hiermee steeds meer onder druk en de tijd begint te dringen.

Mike Leers, topman van zorgverzekeraar CZ, vindt een fusie van het Heerlense Atrium-ziekenhuis en het noodlijdende Orbis in Sittard-Geleen de enige optie voor de toekomst. Hij zegt geen geld te willen steken in geplande verbeteringen aan het Atrium. Evenmin wil hij- zónder deze fusie c.q. verregaande vorm van samenwerking- Orbis ondersteunen. Woorden als ‘samenwerking’ en ‘integratie’ worden nu door CZ, de Rijksoverheid en- nota bene- banken als Fortis en ABN Amro gepredikt. Dergelijke woorden- hoe onschuldig ze ook klinken, kúnnen in deze situatie echter niet anders dan dekmantels zijn voor termen als 'reorganiseren, afslanken en het verschralen van de zorg'. Bij fusies- zeker die tot een gezonde toekomst van een organisatie met een honderden-miljoenen-schuld moeten leiden- zullen ontslagen, het sluiten van afdelingen en het verplaatsen van specialismen later ongetwijfeld ‘onafwendbaar’ worden genoemd.

Dat is voor de SP onacceptabel! Sterker nog: de SP vraagt zich af hoe hard CZ, de Banken én het Rijk precies op hun hoofden gevallen zijn? Immers: de Orbis-top maakt er een zooitje van, het Rijk kijkt toe, en vervolgens mogen werknemers en patiënten de gevolgen opvangen en wordt er zelfs een relatief gezond ziekenhuis met de haren bij gesleept.

Het Orbis-debacle ontstijgt de mogelijkheden van de regio. Het tegen elkaar uit laten spelen van 2 ziekenhuizen door commerciële ‘jongens’ van Banken en zorgverzekeraars dient het publieke belang zeer zeker niet! De situatie vraagt om direct ingrijpen van de Minister die door gebrekkig toezicht het debacle heeft laten ontstaan en daarmee grote medeverantwoordelijkheid kent.

De SP stelt de volgende beginselen voor:

  • Wat publiek is, mag niet failliet!
  • Wat publiek is, moet onder directe publieke invloed en controle staan!
  • Wie de Banken redt, mag ziekenhuizen niet vergeten!
  • Personeel en patiënten van Orbis én Atrium mogen niet de dupe worden van de megalomanie van de Orbis-top en de afwezigheid van de landelijke overheid!
  • Vanwege het zwaarwegende belang voor werkgelegenheid én zorg in beide regio’s roept de SP de Burgemeesters van de Parkstad-gemeenten, de gemeente Sittard-Geleen en Provinciale bewindslieden op om gezamenlijk en met grote spoed het kabinet in het algemeen en Minister Klink in het bijzonder tot actie te manen.

    Wij vernemen graag spoedig of u daartoe bereid bent.

    Met vriendelijke groet,

    Marleen van Rijnsbergen
    SP

    U bent hier