h

Buurten in de Buurt: Ammoniaktransporten Krawinkel

18 oktober 2009

Buurten in de Buurt: Ammoniaktransporten Krawinkel

Buurten in de Buurt Krawinkel
Op zondag 18 oktober is de SP Sittard-Geleen de Geleense wijk Krawinkel ingetrokken. Een speciale editie van 'Buurten in de Buurt', want ditmaal voerden we -naast gesprekken met bewoners over hun buurt- actie tegen de ammoniaktransporten in Limburg. Met speciaal voor dit doel gedrukte informatiefolders over ammoniaktransporten, hebben SP-ers de bewoners geïnformeerd over de situatie rondom deze vorm van vervoer van gevaarlijke stoffen.

De landelijke overheid heeft erkent dat er grote risico's kleven aan het vervoer van ammoniak per spoor. Daarom heeft men besloten de ammoniaktransporten tussen Geleen en IJmuiden vanaf 1 januari te stoppen. Na een lange strijd is besloten dat de productie van kunstmest, waarvoor ammoniak als grondstof dient, definitief wordt verplaatst naar de fabriek in Geleen. Gek genoeg betekent dit nog niet het einde van de ammoniaktrein in Limburg, want DSM blijft ammoniak vervoeren naar kunstmestfabrieken in het buitenland.


"Ammoniak kan overal gemaakt worden. Het hoeft dus niet vervoerd te worden als de ammoniakfabriek naast de fabriek staat waar het verwerkt wordt. DSM kiest er echter voor om de ammoniak uit Geleen voor een deel ergens anders te laten verwerken om zo flexibel mogelijk in te kunnen spelen op de behoefte van de markt. Kort gezegd komt het er dus op neer dat DSM de eigen winst belangrijker vindt dan de veiligheid van burgers die langs het spoor wonen. Wij roepen DSM op om zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en te stoppen met de vervoer van ammoniak over het spoor!", aldus SP-er Marleen van Rijnsbergen.


Andy en Rens Buurten in de Buurt SP Sittard-Geleen


De grote meerderheid van de door ons bezochte bewoners van Krawinkel bleek nauwelijks of niet op de hoogte van de bovenstaande situatie en nam onze folder over het thema 'ammoniaktransport' graag aan.


Buurten in de Buurt Marleen van Rijnsbergen

U bent hier