h
Verkiezingsprogramma 2018-2022

Voor cultuur

Kunst en cultuur is voor iedereen en dient dus ook voor iedereen toegankelijk te zijn: betaalbaar en voor iedere wat wils. Met name kinderen en jongeren moeten kennis kunnen maken met alle vormen van kunst en cultuur. Er groeit anders een generatie op die los raakt van kunst en cultuur. Kunst en cultuur is geen luxe of hobby, maar is het cement van onze samenleving en draagt bij aan de ontwikkeling van een ieder.

Wat wil de SP?

De SP wil de traditionele en historische cultuur koesteren en nieuwe, innovatieve cultuur omarmen. Dit doe je niet door te investeren in bakstenen, maar in cultuurmakers. In kwaliteit in plaats van kwantiteit. Hierbij dient een duidelijk onderscheid te worden gemaakt tussen culturele evenementen zoals MP feesten of festival Divers en commerciële evenementen zoals de Oktoberfeesten en Groove Garden. De SP is een voorstander van spreiding van culturele evenementen over de verschillende stadsdelen, waarbij ook kleinschalige, laagdrempelige en vernieuwende initiatieven een kans dienen te krijgen.

Naast allerhande initiatieven zijn er de vaste waarden in onze gemeente: de harmonieën en fanfares, de schutterij en koren. Ook alle amateurs in de creatieve sector verdienen aandacht en ondersteuning van de gemeente. Volgens de SP is het de taak van de gemeente om te luisteren naar de wensen van al deze verenigingen en daar waar mogelijk de gevraagde ondersteuning te bieden.

De SP is van mening dat er geen knellend beleid op de creatieve sector moet zijn, maar een stimulerend en ondersteunend beleid. Een platform voor en door creatieve mensen (beeldend kunstenaars, muzikanten, designers, fotografen, theatermakers, enz.) kan de creatieve industrie in Sittard-Geleen weer laten bloeien. Wij willen bouwen aan die creatieve industrie, waar bedenker en gebruiker worden samengebracht en waar nieuwe ideeën met nieuwe materialen worden uitgevoerd.

De SP ziet cultuurbedrijf De Domijnen in haar huidige vorm als een logge en geldverslindende instelling. Tegen de adviezen in wordt ons poppodium Volt ook nog eens toegevoegd aan dit cultuurbedrijf, iets wat rampzalige gevolgen zal hebben voor de popcultuur in Sittard-Geleen. De SP is voorstander van zelfstandigheid bij lokale culturele instellingen als Volt en zet zich in om dit besluit terug te draaien. We streven naar samenwerking waar dit iets toevoegt, zoals bij administratie en publiciteit, maar het uitzetten van beleid, programmering en uitvoering moeten terug naar de zelfstandig opererende organisaties.

Hoe gaan we dat doen?

  • Jongeren tot 18 jaar ontvangen een gratis cultuurpas om kennis te maken met verschillende vormen van kunst en cultuur. Hieronder valt o.a. een bezoek aan museum, filmhuis, clubconcert, dansvoorstelling, theater, proeflessen op de muziekschool. Cultuuraanbieders ontvangen hiervoor een compensatie.
  • Er wordt budget vrijgemaakt voor 'cultuur in de wijk'. Cultuuraanbieders kunnen zo theater- en muziekvoorstellingen, workshops en uitvoeringen verzorgen in alle wijken. Burgers kunnen op deze laagdrempelige wijze kennismaken met kunst en cultuur in hun eigen wijk. Deze aanpak levert ook een bijdrage aan de sociale contacten binnen een wijk.
  • Invoering van vouchers voor een bezoek aan gemeentelijke cultuurorganisaties als museum Het Domein, Filmhuis, Theater Het Laagland, Karoessel en Poppodium Volt. Van deze vouchers kunnen alle inwoners gebruik maken. De organisaties worden hierdoor gestimuleerd het aanbod af te stemmen op inwoners en krijgen een compensatie voor ingeleverde vouchers.
  • Behoud van repetitie-mogelijkheden voor harmonieën, fanfares, zangkoren en vergroten van repetitie-mogelijkheden voor popmuziek. Door vercommercialisering en aangescherpte geluidseisen dreigen repetitielokalen verloren te gaan.
  • Meer aandacht voor cultuureducatie. Scholen binnen basisonderwijs en voortgezet onderwijs worden gestimuleerd en ondersteund om actief gebruik te maken van het culturele en educatieve aanbod, dat belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren.
  • Leegstaande panden worden ter beschikking gesteld voor ateliers, werkruimte en kantoorruimte voor creatieve ondernemers en cultuurmakers. In eerste instantie voor professionele makers maar ook voor amateurbeoefenaars. Hierbij wordt verloedering tegen gegaan, wordt de omgeving leefbaarder en aantrekkelijker en leveren de gebruikers een bijdrage aan het culturele klimaat.
  • Investeren in kwaliteit van het cultuuraanbod en programmering door meer geld vrij te maken voor spraakmakende en kwalitatieve programmering, professionalisering van organisaties die zich o.a. richten op popcultuur (popmuziek, mode, 'gaming', straatkunst, design).
  • De SP is geen voorstander van extra bezuinigen op cultuur zoals onlangs door het vorige college is gesteld om de begroting op orde te krijgen! De korting op de bibliotheek vinden wij dan ook onacceptabel! Bezuinigingen dienen te worden gevonden in de miljoenen verslingerende megalomane binnenstedelijke prestige projecten en niet op het geen wat ons allen bindt – Te weten ontmoeting en cultuur!

U bent hier