Verkiezingsprogramma 2018-2022
Voor veiligheid
Om plezierig te leven, jezelf te ontplooien en gelukkig te zijn is een veilige, schone en prettige leefomgeving een eerste vereiste. Veiligheid is niet altijd te vatten in getallen en statistieken. Hiermee wordt voorbijgegaan aan het gevoel van veiligheid bij mensen. De gemeente moet deze gevoelens van mensen dan ook serieus nemen.
Wat wil de SP?
Asociaal gedrag, intimidatie en vandalisme mogen niet worden gedoogd. Veel sociale onveiligheid ontstaat in wijken en buurten met inwoners, die geconfronteerd worden met een opeenstapeling van problemen, zoals armoede, werkloosheid, drugshandel en achterstallig onderhoud van huizen en de omgeving. Een gebrek aan onderlinge samenhang in een buurt kan (het gevoel van) onveiligheid vergroten. Door intensieve samenwerking met alle betrokken partijen, waaronder natuurlijk ook de bewoners zelf, kan het tij worden gekeerd. Daarbij moet de wijkagent de mensen in de buurt kennen en gekend zijn door de bewoners. Dat maakt alle buurten aantoonbaar veiliger. BOA’s zijn een goede aanvulling, maar kunnen de wijkagent nooit vervangen.
In de bestrijding van sociale onveiligheid moeten we een strenge en consequente aanpak van de overlast combineren met investeringen in de buurt. Overlast door hangjongeren bestrijden we niet alleen door strenge maatregelen. Deze moeten gepaard gaan met een investering in opvoedingsondersteuning en straathoekwerk. In overleg met jongeren wordt bekeken welke voorzieningen (bijvoorbeeld hangplekken of een skatebaan) er kunnen worden gerealiseerd in hun buurt.
De invoering van het ingezetenencriterium, waarbij mensen zonder een Nederlands paspoort geen softdrugs mogen kopen in Sittard-Geleen, is bizar omdat een coffeeshop een legale onderneming is. Bovendien heeft het de illegale (soft)drugshandel weer verplaatst naar de buurten en wijken.
Veiligheid is vooral mensenwerk. Cameratoezicht kan in dit opzicht nooit een vervanging zijn voor politie op straat. Wanneer niet aangetoond kan worden dat het huidige cameratoezicht in de binnenstad een bijdrage levert aan de vergroting van de veiligheid in en rond de centra, stoppen we ermee. Aan schijnveiligheid hebben we immers niets.
Hoe gaan we dat doen?
- Bewoners worden actief betrokken in het veiligheidsbeleid van hun buurt en de wijkagent krijgt daarin een spilfunctie. De wijkagent wordt volledig ingezet in de wijk. De gemeente doet er alles aan om de politie beter haar werk te kunnen laten doen en investeert in fysieke aanwezigheid van agenten op straat.
- Wietkwekerijen en de straathandel in softdrugs zorgen voor onveilige situaties in buurten. Het bestrijden van illegale wietkwekerijen werkt alleen als het samen met de regulatie van wietkweek wordt uitgevoerd. De gemeente moet daarom overgaan tot regulatie, liefst via gemeentelijke plantages.
- De handhaving op het ingezetenencriterium wordt afgeschaft.
- Er komt veel meer aandacht voor de aanpak van kindermishandeling huiselijk geweld. Intensieve samenwerking door alle betrokken ketenpartners, van justitie tot hulpverlening, is hierbij noodzakelijk.
- De verouderde Kerncentrales in Tihange zijn levensgevaarlijk en moeten zo snel mogelijk dicht.