h
Verkiezingsprogramma 2018-2022

Voor elkaar

Hoeveel we ook van elkaar verschillen, in afkomst, inkomen, interesses of geaardheid: We zijn allemaal inwoners van Sittard-Geleen! In onze stad is geen plaats voor polarisatie, discriminatie of ruwe individualisering. Wij staan voor solidariteit en verdraagzaamheid: voor een stad waarin we naar elkaar omkijken en elkaar steunen! In onze stad is dus ook geen plaats voor eenzaamheid, een maatschappelijk probleem, waarvoor de gemeente haar verantwoordelijkheid moet nemen.

Armoede en sociale ongelijkheid leiden tot grote verschillen in gezondheid. Mensen die in armoede leven, leven gemiddeld korter en zijn vaker (chronisch) ziek. Dat zijn keiharde feiten waarvoor wij onze ogen nooit zullen sluiten.

Wat wil de SP?

Iedere inwoner die zorg, hulp en/of ondersteuning nodig heeft, moet hierop kunnen rekenen. Hierbij draait het om de menselijke maat en niet om verdienmodellen. Daarom slopen we de  marktwerking uit de zorg en wordt aanbesteding waar mogelijk vermeden. Alle inwoners van Sittard-Geleen hebben recht op zorg!

Door bezuinigingen en decentralisatie is er veel veranderd binnen de zorg voor ouderen, zieken en jongeren die afhankelijk zijn van goede jeugdzorg. Dit heeft voor veel mensen de nodige rompslomp, onrust en onzekerheid met zich meegebracht. Er dient nu een duidelijke en daadkrachtige koers te worden ingezet, waarbij goede en persoonlijke zorg voorop staat en waarin het afgelopen is met de pilots en experimenten. ‘Positieve Gezondheid’ is hierbij het uitgangspunt: niet de beperking, de (chronische) ziekte of het zorgaanbod, maar de mens die hiermee te kampen heeft dient centraal te staan! Hierbij stimuleren we de vorming van lokale netwerken tussen professionele zorgverleners (zoals huisartsen en wijkverpleegkundigen), welzijnswerkers en sociale initiatieven. Mantelzorgers worden ruimhartig ondersteund.

Om gezondheid te bevorderen en sociaal – economische gezondheidsverschillen aan te pakken, zetten we met name in op onze jeugd. Daarom investeren we in vroegtijdige signalering, preventie en het bevorderen van gezonde voeding en leefgewoonten. We zetten in op gezonde scholen en de JOGG (“jongeren op gezond gewicht”)-aanpak wordt verder ontwikkeld.

De Centra voor Jeugd en Gezin (CJG) zijn belangrijke voorzieningen voor hulp, informatie, advies en opvoedondersteuning. De dienstverlening en inloopfunctie, zowel fysiek als digitaal, wordt waar mogelijk uitgebreid. Er mag geen sprake zijn van wachtlijsten binnen de jeugdzorg. Dit vereist niet alleen inspanningen bij de toegang tot jeugdzorg, maar ook bij de doorstroming van jongeren die zich al binnen de jeugdzorg bevinden. Speciale aandacht binnen de jeugdzorg moet worden besteed aan loverboyproblematiek, begeleide omgang bij (v)echtscheidingen, vroegtijdig schoolverlaters en de doelgroep 18+.

Hoe gaan we dat doen?

  • We starten ,samen met scholen, zorg- en hulpverleners, een totaalaanpak om de fysieke en psychische gezondheid van onze kinderen te bevorderen en verbeteren.
  • We stimuleren scholen (waar nodig) om aan de slag te gaan met de gezonde school-aanpak en ondersteunen hen maximaal bij de uitvoering.
  • We gaan aan de slag met samenwerkingsverband (het ‘Heerlens model’) van zorg- en welzijnsinstellingen, die gezamenlijk de WMO-ondersteuning gaat bieden aan alle inwoners van Sittard-Geleen. Hierbij is er maar één organisatie die het totaalpakket van zorg en ondersteuning aanbiedt en werken professionals met diverse specialismen gezamenlijk aan goede, persoonlijke zorg.
  • Gemeentelijke zorg wordt zoveel mogelijk georganiseerd op buurtniveau. Een gezondheidscentrum, met daarin voorzieningen zoals een huisarts, een schooltandarts, een wijkverpleegkundige, een apotheek, maatschappelijk werk, GGD en een centrum voor Jeugd en Gezin, moet voor iedereen dicht in de buurt zijn.
  • Het basistarief binnen de Wet Maatschappelijke Ondersteuning wordt jaarlijks geïndexeerd en zeker niet verlaagd. Aan de gemeente verbonden zorginstellingen dienen een goed personeelsbeleid te voeren, van loondump kan geen sprake zijn. Bestuurders ontvangen een salaris onder de WNT en er worden onder geen voorwaarde dure vertrekbonussen uitgekeerd!
  • Vrijwilligers en mantelzorgers worden niet ingezet ter vervanging van (weg bezuinigde) zorgprofessionals.
  • Geld van het Rijk, bedoeld voor het uitvoeren van taken binnen het sociaal domein, wordt geoormerkt binnen de gemeentelijke begroting. Dit geldt ook voor eventuele restanten van dit budget.
  • Voor de SP is iedereen gelijkwaardig. Daarom verzetten we ons tegen elke vorm van discriminatie op grond van levensovertuiging, seksuele geaardheid, geslacht, etc.

U bent hier