h
Verkiezingsprogramma 2018-2022

Voor een duurzame toekomst

In een dichtbevolkt gebied als Sittard-Geleen, moet de groene ruimte zorgvuldig beschermd worden. Deze gebieden leveren niet alleen een belangrijke bijdrage aan een gezond leefklimaat, ook bieden ze de inwoners van Sittard-Geleen mogelijkheden tot recreatie. De groene ruimte dient daarom behouden te blijven. Dit draagt bij aan een prettige en gezonde omgeving voor bewoners.

In onze samenleving is de afgelopen decennia alles gericht geweest op economische groei en het behalen van maximale winst. Dit heeft ons veel welvaart gebracht, maar heeft tegelijkertijd veel verlies opgeleverd. De samenleving draait immers niet alleen om welvaart, maar ook om welzijn van mensen, nu en straks, hier en elders. Duurzaamheid en milieubeleid zorgt ervoor dat we ook over 25 jaar nog kunnen genieten van onze leefomgeving. Dit dient daarom hoog op de politieke agenda te blijven staan, ook in Sittard-Geleen.

Een duurzame samenleving is meer dan je afval scheiden en zonnepanelen op je dak plaatsen. Het gaat ook om schoon drinkwater en gezonde voeding. Het gaat ook om het niet verspillen van energiebronnen en bewust omgaan met het milieu.

Wat wil de SP?

De groene ruimte binnen de gemeente Sittard-Geleen blijft groen! Nieuwe ontwikkelingen op gebied van woningbouw of industrie moeten binnen de huidige grenzen van de bebouwde kom en op bestaande industrieterreinen plaatsvinden.
Sittard-Geleen kan groener! Niet alleen binnen de stadsparken, maar in de hele stad zorgen bomen en groenvoorziening voor een mooie omgeving en voor een betere luchtkwaliteit.
De SP streeft naar meer biologische productie van voedsel en onder eigen beheer opwekken van groene energie.

Hoe gaan we dat doen?

  • Er zijn steeds meer en langere periodes van extreme neerslag en hitte als 'gevolg' van de klimaatverandering. De gemeente maakt samen met het Waterschap en de Provincie een plan om meer water en groen aan te leggen in buurten en wijken en zo water vast te houden, schaduw te creëren en hitte en wateroverlast te voorkomen.
  • Sittard-Geleen (Born) asbestvrij! Asbest is een levensgevaarlijke stof die in het verleden in veel (bouw)materialen is verwerkt. Vanaf 2024 is het niet toegestaan om asbest op je dak cq buitenlucht te hebben. Asbest dient verwijdert te worden. Om dit mogelijk te maken dient de 'drempel' voor onze inwoner laag te zijn. De gemeente kan helpen middels als collectief te gaan saneren i.p.v. ieder voor zich.
  • Graetheide krijgt een duurzame bestemming; Er vindt geen uitbreiding plaats van de Chemelotcampus op Graetheide.
  • We stellen nu reeds een saneringsfonds in om het bedrijventerrein Chemelot schoon te maken, als deze bedrijven weer zouden vertrekken. De bedrijven gevestigd op het Chemelot-terrein, en met name DSM, reserveren of verzekeren hiervoor de benodigde middelen. Immers de vervuiler betaald en niet de burger!.
  • Samen met de provincie doen we onderzoek naar de luchtkwaliteit rond Chemelot en de A2. Problemen, gezondheidsrisico’s of stank worden aangepakt.
  • De vervuiler betaalt: de kosten voor het opruimen van vervuiling, groot of klein, worden niet doorberekend aan alle inwoners, maar indien mogelijk aan de vervuiler zelf.
  • Initiatieven op het gebied van biologische stadslandbouw worden door de gemeente gefaciliteerd en gestimuleerd.
  • Om het goede voorbeeld te geven worden gemeentelijke gebouwen energieneutraal gemaakt middels energiebesparende en -opwekkende maatregelen.
  • Nieuwbouwwoningen moeten standaard worden voorzien van levensloopbestendige en energieneutrale oplossingen.
  • De gemeente neemt het initiatief om via collectieve inkoop huiseigenaren en kleine ondernemers in de gelegenheid te stellen om voordelig energetische oplossingen zoals bv zonnepanelen aan te schaffen. Hierbij worden waar mogelijk lokale ondernemers en installateurs betrokken.
  • De gemeente ondersteund coöperatieve of andere vormen van ideeën van (groepen) inwoners waarbij het doel is om zoveel mogelijk energie te besparen / gasloos te worden.
  • Op het Groene Net aangesloten woningen en bedrijven moeten blijven profiteren van gunstige tarieven. Immers de restwarmte wordt 'gratis' aangeboden.
  • PMD-afvalzakken worden elke twee weken opgehaald ipv eens in de maand.
  • Ter bestrijding van grof vuil dat gedumpt wordt op straat, richten we een loket op waar inwoners kunnen melden dat grof vuil kan worden opgehaald. Immers niet een ieder is in staat om naar de 'stort' te rijden.

U bent hier